maandag 22 november 2010

Honderd procent veilig

Dames en heren, ik heb een nare mededeling voor u. Die honderd procent veilige samenleving waar u al jaren om roept, die komt er niet. Nooit! Niet door strenger straffen, niet door de doodstraf in te voeren, niet door pedofielen chemisch of anderszins te castreren. Niet door mensen in strafkampen te zetten. 

Wie denkt dat dit laatste ook maar enig nut heeft, die raad ik van harte aan om het 'Pauperparadijs' van Suzanna Jansen eens te lezen. Dit boek laat het failliet van de verschillende experimenten die de Nederlandse staat heeft opgestart in Veenhuizen duidelijk zien. De USA kent de strengste straffen, inclusief de doodstraf, van de hele westerse samenleving. De misdaadcijfers zijn daar sky-high de recidivecijfers hoger dan in ons eigen land. De onveiligheid op straat is daar vele malen groter dan in de gemiddelde grote Nederlandse stad en haar ‘krachtwijken’.

In landen waar je hand wordt afgehakt als je steelt, je ogen worden uitgestoken als je naar een andere vrouw kijkt en je de dood door steniging wacht als je als vrouw buiten de pot piest, wordt nog steeds gestolen, naar andere vrouwen gekeken en buiten de pot gepiest.
Recidive is van alle tijden, vroeger, nu en in de toekomst. Iemand die met zijn leven moet betalen voor een misdrijf die recidiveert niet. Dat is waar. Maar het zal een ander er niet van weerhouden om een zelfde of erger misdrijf te plegen.
Helpt er dan niets? Ja natuurlijk wel. Een stevig lik-op-stuk beleid. Niet maanden of soms zelfs jaren moeten wachten op je rechtszaak. Scherp toezicht en sommige mensen gewoon levenslang in de gaten houden. Anderen zul je levenslang uit de samenleving moeten verwijderen. En ja dames en heren, levenslang is in Nederland ook echt levenslang.
Maar welke maatregelen we ook treffen en hoe hard die maatregelen ook zijn, zullen we ophouden met naar de overheid te wijzen en als een klein kind dat om een snoepje zeurt een honderd procent veilige samenleving te eisen.

Ja? Fijn, dank u!

4 opmerkingen:

  1. *kuch*

    "rechtszaak"
    "misdaadcijfers"
    "sky high, de recidive cijfers"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsja je zult toch geen inhoudelijke reactie hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eens met La Teeuwen, weer eens scherp verwoord wat zovelen van ons denken en in beperkte kringen ook voorzichtig durven te uiten. Maar nimmer zoals La Teeuwen, die durft, in het openbaar, ja!

    Petje af, jij zegt het, ik denk het.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met de eerste mededeling al direct eens.

    100% veiligheid bestaat niet. Kunnen we dus ook aardig besparen op nogal wat overbodige fratsen die dat wel beogen. Honderden kilometers overbodig hekwerk langs spoorlijnen, nachtelijk verlichte paden waar niemand fietst.

    BeantwoordenVerwijderen