woensdag 2 februari 2011

Liefhebbend geloof

Ook in de hemel wordt er bitter gehuild bij zoveel onbenul
Ook in de hemel wordt er bitter gehuild bij zoveel onbenul
Ooit schreef ik deze tekst en die is nog net zo actueel als toen.



In Brazilië is een tijdje geleden een negenjarig meisje verkracht. Dit feit alleen al is gruwelijk. Negen jaar! Het meisje is vermoedelijk jarenlang misbruikt door haar stiefvader. Dat is helaas niet opmerkelijk. Opmerkelijk is wel, gezien de leeftijd van het meisje, dat het misbruik niet zonder gevolgen bleef. 
Toen zij wegens buikkrampen een arts zag, bleek dat zij zwanger was van een tweeling. De arts(en) waren van mening dat de baarmoeder van het meisje gezien haar leeftijd een gewone zwangerschap al niet aan zou kunnen, laat staan de zwangerschap van een tweeling. In overleg werd besloten tot het plegen van een abortus. In Brazilië een legale ingreep als het leven van de moeder in gevaar is of bij een verkrachting. Aan beide voorwaarden werd in deze zaak voldaan.


De abortus werd woensdag 4 maart (2009) uitgevoerd. Op 6 maart liet aartsbisschop Jose Cardoso Sobrinho weten dat hij van mening is dat 'de wetten van God, boven de wetten van mensen staan' en besloot om een ieder die aan de abortus had meegewerkt te excommuniceren. De artsen en de moeder van het meisje…allemaal opzouten uit de ‘heilige moederkerk’ en in de hemel zijn ze volgens de aartbisschop al helemaal niet welkom.


Nog zo’n prachtig voorbeeld van paapse mensenliefde is de excommunicatie van de vader van Eluana Englaro. De Italiaanse vrouw lag al 17 jaar in coma na een auto-ongeluk. Op een humane manier sterven bleek niet mogelijk. Ze moest omkomen van honger en dorst. Ook haar vader zal volgens de Paus geen toegang tot de hemel krijgen. Natuurlijk bemoeide de politiek zich ermee. Berlusconi wilde een noodwet er doorheen jassen, zodat de vrouw weer te eten en te drinken zou krijgen. Dat hij daarmee zijn macht over de zittende president zou vergroten was alleen maar mooi meegenomen.

Kerk en staat moeten wat mij betreft met onmiddellijke ingang écht van elkaar gescheiden worden. In Nederland zeggen we dat er een scheiding van Kerk en Staat is, terwijl ieder weldenkend mens weet dat dit onzin is. De subsidie van clubs die enig geloof in hun gedachtegoed uitdragen mag, nee moet, vanaf vandaag gestopt worden. Een geloof heeft niets te maken met mijn lichamelijk integriteit en moet zich van een oordeel onthouden over hoe ik wil leven of zou willen sterven.

Nog niet zo lang geleden kwam meneer Pastoor na iedere geboorte aan de deur om te vragen of er al weer een nieuw kind voor ‘God’ op stapel stond. En de dominee verbood inenten tegen polio omdat alles ‘de wil van God’ is. En ik ben bang dat we, stukje bij beetje, terug gaan naar die tijd. 

Sharia of het kerkelijk recht, het is één pot nat en hoort niet thuis in de politiek. Eerlijk gezegd vraag ik me zelfs af of het wel thuis hoort in het publieke debat. Draconisch? Ja zeker! Ongeveer net zo draconisch als een moeder, die haar negenjarig kind tegen sterven behoedt, de toegang tot iets waar zij in gelooft ontzeggen.

2 opmerkingen:

  1. Die sukkels(SCHIJNHEILIGE GELOVIGEN) hebben t nòdig om zich achter het geloof te blijven verschuilen, die willen helemaal niet de verantwoordelijkheid dragen als mens, daaroOm verplaatsen ze zich boven de wet daarmee.((
    Dat laten ze zich ècht niet zomaar ontnemen na jaren van religie dictatuur.Wie bewijst of die God Jezus Allah wel of niet bestaat? Zij die Het Licht gezien hebben en daar dusdanig door verblind zijn geraakt, of zij die uit menselijkheid hen niet als kranzinnig verklaren voor hun paranoïa #ikzieikziewatjijnietzietspelletje? Wij allen zijn op deze aardkloot ongevraagd neergezet laat dus ieder in zijn/haar keus dat in te vullen en te (be)leven hoe hij/zij dat wil.Daar is geen god allah of staat(s)heer/dame voor nodig om dat te bepalen.Ieder zijn eigen vrijheid,maar ook verantwoordelijkheid!Godsgeschied ..?? Dat regel je straks aan die hemelpoort maar, niet hier op aarde over de rug van anderen!Geloof hoort in de Kerk en Wet hoort bij de Politiek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de naam van God en Religie probeert menige machtswellusteling zich te laten gelden.

    Ik denk dat dit niet gaat om geloof, maar om degenen die zich macht toe-eigenen. Scheiding van Kerk en Staat is goed, maar het bant bovenstaande praktijken niet uit, vrees ik.

    Beide voorbeelden gaan over bemoeizucht, de drang om voor anderen te bepalen wat wel en niet mag, en uiteindelijk draait het om macht. Of je daar nu de Staat voor gebruikt of de Kerk, de Moskee, de Tempel. We zouden waarborgen moeten bedenken om te voorkomen dat individuen teveel macht vergaren. Het is de zwarte keerzijde van visie en leiderschap.

    BeantwoordenVerwijderen